Bilgisayara Virüs Bulaştığını Nasıl Anlayabiliriz ?

Bilgisayarınız her zamankinden yavaş ve çeşitli sorunlar çıkarmaya başladıysa, teknik bir sorunu yok ise muhtemelen virüslüdür. Bilgisayarda virüs olup olmadığını anlamak için yapmanız gerekenler şöyle:
Bilgisayara Virüs Bulaştığını Nasıl Anlayabiliriz ?

Bilgisayarınız her zamankinden daha anormal çalışıyorsa, ağırlaşmış ise, sayfalarda garip reklamlar çıkıyorsa büyük ihtimal bu durum bilgisayar virüsünün habercisidir.

Bir bilgisayara bulaşan virüs tıpkı hastalanan insanların belirtiler göstermesi gibi bilgisayarda da bazı olumsuz belirtilere neden olur. Peki bir bilgisayarda virüs olduğu nasıl anlaşılır?

Bilgisayar virüsleri, kişisel bilgisayarlarımızın işletim sistemine zarar veren, özel dosyalarımıza izinsiz erişim kapıları açan, onları çalan veya bozan kötü yazılım parçalarıdır.

Virüsler, bilgisayarımıza zarar vermek için kodlanmış kötü amaçlı yazılımlardır. Çeşitli tuzaklama yöntemleriyle bilgisayarlara bulaştırılan bu kötü amaçlı yazılımlar yani virüsler bilgisayarımızda anormal durumlara neden olur.

Bilgisayarların en önemli tehdit ve sorunlarından birisi olan virüs meselesi yıllardır hem bilgisayar üreticilerinin hem de yazılım şirketlerinin gündeminde çözüm arayan bir konu olarak sıcaklığını korumaktadır. Kendi bilgisayarımıza virüs bulaşıp bulaşmadığını anlamamızın çeşitli yolları bulunmaktadır.

Bilgisayarda virüs olduğunu düşündüren bazı belirtiler vardır. Onlara şöyle bir göz atalım.

  • İnternet arama motorunda arama yaptığınız zaman sizi farklı bir siteye yönlendiriyorsa bilgisayarınızda virüs vardır.
  • Eğer bilgisayarınızda virüs varsa yaptığınız işlemler çok yavaş gerçekleşir veya gerçekleşmeden kilitlenir kalır. Sürekli kullandığınız bazı programlar normalden daha yavaş çalışmaya başladıysa bilgisayarınızda virüs olma ihtimali oldukça yüksektir.
  • İşletim sistemlerinde arka planda çalışanlar dahil o an açık olan uygulamalar görev yöneticisi denilen sistem uygulamasında gözükür. Eğer görev yöneticisini açtığınız zaman tuhaf isimlerle yazılmış programlar görüyorsanız virüs sinyali aldınız demektir.
  • Laptoplarda şarjınız normalden daha hızlı bir şekilde tükeniyorsa arka planda enerji yiyen bir virüs olma ihtimali olabilir.
  • İnternette sörf yapmak için kullandığınız web tarayıcınızın geçmiş (history) bölümünde daha önce giriş yapmadığınız siteler varsa bilgisayarınıza virüs bulaşmış olabilir.
  • Bilgisayarınızı kullanırken karşınıza bilgisayarınızın tehlikede olduğunu gösteren reklamlar çok çıkıyorsa virüs bulaşma ihtimali yüksek demektir.
  • Notebook (laptop) bilgisayarınızda veya masaüstü bilgisayarınıza bağlı web kamerası kendiliğinden çalışıyorsa birilerinin casus virüslerle bilgisayarınızda erişim aldığı anlamına gelebilir.

15 Mart 2021