Korsan Yazılım ile Lisanslı Yazılım Farkı

Yazılım türleri kabaca ücretsiz (freeware) ve lisanslı yazılım olmak üzere iki çeşittir. Öncelikle sitenin yazılım lisansları konulu yazısını incelemenizi tavsiye ederiz, ilgili yazıda bahsedildiği için tekrar anlatılmayacaktır
Korsan Yazılım ile Lisanslı Yazılım Farkı

Korsan Yazılım Nedir, Nasıl Hazırlanır?

Korsan yazılım tabiri aslında yazılım lisansının satın alınmayıp, herhangi bir ücret ödenmeden, lisans satın alınmış gibi tam fonksiyonlarıyla kullanılmasıdır. Sadece masaüstü programlar düşünülmemelidir; işletim sistemi, mobil uygulamalar, oyunlar, web sitesi teması vb. birçok yazılım ve kod parçacığı düşünülebilir. Bu tür bir yazılım oluşturulurken kullanılan crack veya patch yöntemlerinde (aşılama diye tabir edilir) genellikle programın çalıştırılabilir dosyasının kodlarına müdahalede bulunulur ve kullanıcı programı çalıştırdığında aslında orijinal uygulama dosyasını değil, kodlarıyla oynanmış uygulamayı çalıştırır. Diğer bir yöntem olan Serial (seri numarası, lisans anahtarı) girerek korsan program çalıştırma yönteminde de ya kodları oynanmış program dosyası çalıştırıldıktan sonra seri numarası girilerek program çalıştırılır ya da başka bir kullanıcıya ait veya toplu bir lisans bilgisi program çalıştırıldıktan sonra girilir ve program lisanslıymış gibi kullanılır.

Korsan Yazılım Kullanmak Güvenli Midir, Neden Lisanslı Yazılım Kullanmalıyız?

Yukarıdaki açıklamalar doğrultusunda; bu tür yazılım kullanmanın aslında bilgisayarları/mobil cihazı ne kadar tehlikeye attığını anlamak oldukça basit. Bir bilişim forumunda Pokemon Go oyununun .apk dosyasını korsan yollarla yükleyen ve sadece 1 gün oynayıp kaldıran birisinin kredi kartından yüklü miktarda para çekildiğini okumuştum. Elbette sadece yazılımı yükleyerek parası çekilmemiştir; telefonunda cüzdan bilgileriyle bağlantılı bir uygulama olmalıdır ancak mobil bankacılık uygulamaları ve karekod ile ödeme gibi yöntemler düşünülürse durumu ciddiye almakta fayda var. Üzerinde oynama yapılmış, crack veya patch işlemi yapılmış çalıştırılabilir bir programda kendinizi tamamen işi yapan hacker ‘ın inisiyatifine bırakmış oluyorsunuz ki program yerine virüs dosyasını bile çalıştırmış olabilirsiniz. Dolaşan bir efsaneye göre bazı şirketler korsan yazılım indirenler için özellikle virüs içeren kendi yazılım dosyalarını forum, torrent gibi yerlerde paylaşmaktadırlar. Şirketlerin böyle şeylere ayıracak vakti var mıdır bilmiyorum, dediğim gibi sadece efsane.

Korsan & Lisanslı Yazılım Farkı

Eğer korsan yazılımın içerisine herhangi bir zararlı kod yerleştirilmemişse işleyiş açısından ikisi arasında herhangi bir fark bulunmamaktadır yani korsan bir işletim sistemi ile lisanslı bir işletim sistemi aynı özelliklere ve performansa (dediğim gibi modüllere, kodlara müdahale edilmediyse) sahiptir veya korsan bir oyunla lisansını satın aldığınız bir oyun arasında görüntü kalitesi, işlevsellik açısından hiçbir fark yoktur.

Hukuki Boyut

Lisanslı bir yazılım aslında telif hakkı satın alınmış bir ürün demektir ve yazılım kurularak firma ile anlaşma yapılmış olunur ve yasa dışı kullanılmayacağı, dağıtılmayacağı gibi şartlar kabul edilmiş sayılır. Korsan yazılım kullanarak telif hakkı çiğnendiğine göre 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanuna göre suç işlenmiş oluyor. Türkiye’de genellikle korsan yazılım kullanan firmalar para cezası almaktadır. Yazılım üreticileri şirketlere odaklanmaktadır, ev kullanıcıları için henüz yaptırım yoktur ancak bu durum ev kullanıcılarının istediği gibi kullanabileceği anlamına gelmemektedir.

Etik Boyutu

Elbette ki etik olan lisanslı yazılım kullanmaktır. Yazılım şirketinin faaliyetlerine devam edebilmesi için lisanslı yazılım kullanarak üreticiye destek olmak gerekir. Düşünsenize bir ofiste aylarca çalışarak kodlama yaparak bir şey üretiyorsunuz ve bunu bedavaya yapıyorsunuz. Korsan film indirerek oluşturduğunuz film arşivini bir arkadaşınız alıp zahmetsizce bilgisayarına kopyaladığında bile zorunuza giderken aylarca emek verilerek hazırlanmış bir yazılımın korsan olarak kullanılması da üreticinin zoruna gidecektir.

Birçok kişi maddi durumunun iyi olmadığını veya yazılım fiyatlarının Türkiye şartlarında çok pahalı olduğunu gerekçe göstererek lisans satın almak istememektedir, bazıları da ekonomik durumu iyi olsa da bilgisayar yazılımına asla para ödemeyen ve her şeyi korsan kullanan tiplerdir. Temennim, tüm yazılımların ücretsiz olması ve üreticilerin de gelir elde edebildiği bir sistem ancak şu an için böyle bir sistem mevcut değil.

Korsan yazılımın kullanımını azaltmak için aynı işlevi gerçekleştiren alternatif ücretsiz yazılımlar kullanabilirsiniz. Kullanmaya devam etmeyi düşünüyorsanız da en azından kurmadan önce iyi bir antivirüs programı ile taratın veya sitenin online dosya virüs tarama konulu yazısına göz atarak crack ve patch dosyalarını online taratın.

15 Mart 2021