Şifre Güvenliği Nasıl Olmalı ?

Hepimiz dijital dünyanın olanaklarından faydalanıyoruz. Bu olanaklardan bazı zamanlar eğlence için, bazı zamanlar alışveriş için ve bazı zamanlarda ise bilgi amaçlı olabiliyor. Ancak her ne için olursa olsun bir internet sitesinin sunduğu hizmetten yararlanmak için çoğu zaman e-posta adresimizle bir üyelik oluşturmamız gerekiyor.
Şifre Güvenliği Nasıl Olmalı ?

Tabii ki artık dünya global bir köy olduğu için çoğu verimiz işleniyor. İşte böyle bir durumda bu hesapların şifrelerinin oldukça güvenli olması gerekiyor. Özellikle büyük şirketlerin sosyal medyada var olması ve insanlar için bir nevi duyuru aracı olduğu için bir şirket hesabı hacklenince gerçekten çok büyük bir olay oluyor. Şirketler için çok daha önemli olmasına rağmen herkesin şifre güvenliğini sağlaması gerçekten çok önemli. İsterseniz şimdi bir hesabın şifresinin nasıl olması gerektiğine bir göz atalım.

Kaspersky Global Gizlilik Raporu 2020 adlı raporda, Türkiye’deki kullanıcıların yalnızca yüzde 36’sının her hesabı için benzersiz bir parola kullandığını ve kullanıcıların yüzde 89’unun parolalarını kendilerinin oluşturduğunu ortaya çıkardı. Bu veriler ise olası bir siber saldırıya karşı hesaplarımızın hazırlıksız olduğunun açık bir göstergesi.

Her bir site için ayrı ayrı şifre kullanmanız ve hepsini hatırlamanız gerçekten kolay değil. Yalnızca güvenilir kombinasyonları seçmeli ve bunları düzenli olarak değiştirmelisiniz. Ayrıca aynı şifreleri tekrar tekrar kullanmaktan çekinmelisiniz. Birçok insan tüm şifreleri hatırlamak zor olduğu için ezberlemesi kolay olmayan bu tip verileri genellikle bir kağıda ya da bilgisayarlarındaki bir metin dosyasına yazar.  Eğer bilgisayarınıza yazdıysanız bilgisayarınız hacklendiğinde tüm şifreleriniz uçup gidebilir veya bir kafede otururken siz farkında bile olmadan aynı durum yaşanabilir.

Şifrenizin uzunluğu güvenlikle doğru orantılıdır. Ancak 123456 gibi şifreler değil tabi. ????

  1. İçerisinden en az 1 tane küçük harf içermeli, (a,b,c vs.)
  2. İçerisinde en az 1 tane büyük harf içermeli, (A,B,C vs.)
  3. İçerisinde en az 1 tane rakam içermeli, (1,2,3 vs.)
  4. İçerisinden en az 1 tane özel karakter içermeli, (@,!,?,^,+,$,#,&,/,{,*,-,],= vs.)
  5. Eğer yurtdışına çıkma gibi bir olasılığınız yoksa en az 1 tane Türkçe karakter içermeli, (ç,ö,ş,ı,ğ,ü vs.)
  6. Anlamlı hiçbir kelime içermemeli,
  7. Size ait anlam ifade eden hiçbir şey içermemeli, (doğum tarihiniz, sevgilinizin ismi, arabanızın modeli, kullandığını işletim sisteminin adı vs.)
  8. Aynı karakterler defalarca veya peş peşe kullanılmamalı, (aaa, 111, XXX, ababab vs.)
  9. Sıralı karakterler kullanılmamalı, (abcd,qwert,asdf,1234,zxcvb vs.)
  10. Şifreler güvenilmeyen ortamlarda kesinlikle kullanmamalı, (Windows, güvenilmeyen yazılımlar, güvenilmeyen internet siteleri, internet kafe, başkalarının bilgisayarı vs.)

M&y2ş<G7 – b½d8Y{Oö –  v^4+U,n8ç gibi şifreler oldukça güvenilir olacaktır. Ayrıca şifrenizin ne kadar sürede kırılacağını test etmek istiyorsanız bu siteye bir göz atabilirsiniz.

14 Nisan 2021